vineri, 1 iulie 2016

În vizită la Margareta


 Locuind tot în clădirea şcolii, nu aveam voie să facem pregătiri speciale de sărbătorile religioase. Bunicii de la Săcel ne trimiteau pască cu brânză şi carne de miel.
Într-o zi, vine portarul şi îl cheamă pe tata la telefon. Când se întoarce, tata îmi spune:
- Era doamna Davidovici. Mi-a spus că trebuie să plece undeva şi Margareta rămâne singură acasă. M-a rugat să te las să stai cu ea după-amiaza asta. Vrei să mergi?
- Sigur că vreau! Pot să plec de acum?
- Da.
M-am îmbrăcat repede şi am plecat la Margareta. Era singură. M-a servit cu pască, un fel de foaie de tăiţei coaptă pe plită, dar cu găurele în linie dreaptă la distanţă de 1 cm.
- Ştii, Margareta, în anul trecut, de Paşti, şi noi am făcut prăjituri. Mama şi doamna Olaru, preoteasa, au făcut ecleruri. Tu ştii ce e un ecler?
- Nu ştiu. N-am auzit până acum…
- Să-ţi povestesc! Când mergem la Constanţa, în fiecare seară ne plimbăm pe faleză, trecem prin Piaţa Ovidiu, acolo, în faţa statuii poetului roman care a fost exilat în Tomis, este o simigerie unde se  vând covrigi şi o cofetărie. Uneori, luăm covrigi cu susan, dar alteori luăm câte o prăjitură lunguiaţă, umplută cu cremă de vanilie, ca la cremeş, şi acoperită cu glazură de ciocolată.
- Îmi imaginez că e bună.
- Cum spuneam, în anul trecut, de Paşti, mama şi doamna preoteasă au făcut ecleruri. Eu eram mesagerul care duceam ceea ce era necesar de la o casă la cealaltă, un fel de poştaş. Până la casa parohială e o distanţă mică. Am ajutat-o pe mama. Mi-a dat să umplu gogoşile de formă lunguiaţă cu crema pe care a făcut-o, am avut la sfârşit plăcerea de a aduna crema de pe marginea vasului.
- Aţi avut şi musafiri?
- Da, au venit câţiva colegi de-ai părinţilor mei. Domnul Niczky, profesorul de sport, a spus că în casa noastră este o floare care trebuie udată, ca să nu se usuce. M-a întrebat dacă ştiu cu ce se udă florile. I-am spus că se udă cu apă şi m-a trimis după un pahar cu apă. I-am adus apă şi mi-a turnat câteva picături pe cap. A văzut că mă mir şi mi-a spus că la catolici, fetele se stropesc cu parfum. Şi m-a stropit cu câteva picături din sticluţa pe care a scos-o din buzunar.  L-am plătit cu un ou roşu. Aşa e obiceiul.
Margareta mi-a arătat casa cu trei camere pe care o ocupau, am mâncat şi ne-am jucat jocurile ei preferate. Ea avea radio, noi, difuzor. Ei aveau trei camere, noi numai două, dar una era şi bucătărie, şi sufragerie. Părinţii mei erau învăţători, iar ai ei lucrau în comerţ.
Pentru că, din 1958, noi nu mai sărbătoream Paştile, de 1 Mai îmi invitam colegii la o îngheţată, la prăjituri… Era ziua în care primeam haine noi, sandale şi aveam timp să ne vizităm prietenii.
Am avut prieteni de religii diferite şi ne vizitam de sărbători. Nu existau telefoane mobile, încă nu erau televizoare, dar ne jucam mult timp în aer liber, cântam, dansam, ne întâlneam şi ne sărbătoream colegii cu ocazia zilelor lor de naştere… Pregăteam programe artistice cu prilejul unor sărbători legale şi spectacole pentru părinţi şi ne bucuram mult când eram aplaudaţi. Nu primeam cadouri scumpe şi nici nu visam ceea ce nu puteau părinţii noştri să ne ofere. Dar eram fericiţi.


Niciun comentariu: