joi, 21 martie 2024

ELE, DRAGILE MELE, prezentare de Mihaela Cojocaru

 ELE, DRAGILE MELE, proză scurtă, de Maria Tirenescu, Editura Pim, Iași, 2023;

Cartea de față este dedicată femeilor, care au avut o importanță deosebită în existența autoarei, începând chiar cu mama sa, care era cadru didactic și a cărei profesie autoarea a dus-o mai departe.

Cartea ne dezvăluie viața a mai multor eroine și ne poartă prin mai multe locuri din țără, chiar aici la malul mării, unde autoarea a locuit o perioadă scurtă de vreme. Se împletesc, povesti de viață mai vesele sau uneori mai triste, aflăm despre obiceiuri, despre caractere, despre destine.

Despre dorința de a evolua, de a merge mai departe, de a pune în valoare talentul, calitățile, dar nu este ușor să treci peste obstacole și mai ales peste reaua voință a unora. Dar vom întâlni și personaje care au reușit în viață și munca le-a fost răsplătită, fie de succesul personal, când au reușit să își vadă visul cu ochii și să cânte pe ,,scene adevărate”, fie elevii, cărora le-a fost dascăl și îndrumător au avut succes în activitatea lor de elevi și după terminarea școlii. Iar după ani și ani s-au reîntâlnit și au depănat amintiri.

Dar poveștile ne poartă și prin diverse orașe ale țării, fie, Bucureștiul, capitala țării, fie Constanța, frumosul oraș de la malul Mării Negre, fie Alba Iulia, orașul Marii Uniri. Sunt evocate ,,amintiri din anii lor frumoși, cu mai puține griji...”
Mihaela Cojocaru, 21 03 2024

Niciun comentariu: