sâmbătă, 15 iunie 2013

Povestea peştelui cu inel A fost odată un peştişor neastâmpărat. Degeaba încerca mama lui să-l înveţe cum să se poarte. Peştişorul se îndepărta de fraţii lui, înota prin locurile în care pândeau numeroase pericole.     
Într-o zi, peştişorul a înotat spre gura unui canal. Tot privind obiectele aduse de apă, nu a observat că a intrat într-un inel de metal. Abia când şi-a văzut fraţii privindu-l altfel ca de obicei şi-a dat seama că s-a întâmplat ceva deosebit.
La început, inelul nu îl deranja pe peştişorul neastâmpărat, dar, pe măsură ce creştea, inelul în împiedica să se mişte în voie. Într-o zi, a trecut pe lângă un ciob de oglindă aruncată în râu de o persoană neglijentă. Peştişorul a văzut cum trupul lui era gâtuit de inel.
Atunci, a căzut pe gânduri. „Cu cât voi creşte, cu atât voi fi mai urât. Fraţii mei au formă de fus. Eu sunt gâtuit. Deja respir greu. Ce să fac?”
Cum stătea el trist în apropierea malului, n-a văzut că un copil îl priveşte insistent. La un moment dat, copilul l-a întrebat: „De ce eşti supărat, peştişorule?”. Peştişorul i-a povestit că nu a fost atent şi a trecut prin inelul care era prea strâmt ca să poată fi îndepărtat, mai ales că, între timp, crescuse.
Copilul s-a gândit puţin şi i-a spus peştişorului să-l aştepte puţin. Peştişorul a fost de acord.
În scurt timp, copilul a revenit însoţit de tatăl lui. Acesta avea câteva unelte de lăcătuşerie. Copilul a prins peştele, iar tatăl lui a tăiat inelul. Apoi, au lăsat cu grijă peştişorul în apă. 
Peştişorul a luat o înghiţitură zdravănă de apă, a eliberat apa prin urechi şi a  repetat operaţiunea. Apoi, simţindu-se foarte bine, a ieşit la suprafaţă şi le-a mulţumit copilului şi tatălui care l-au ajutat să redevină peştişorul vesel care se juca fericit în râu. De bucurie, copilul sărea şi bătea din palme, iar peştişorul făcea tumbe în apă.
Copilul venea des la râu şi căuta în apă un peşte care avea o urmă de inel. La rândul lui, peştişorul sărea şi făcea valuri ori de câte ori îl zărea pe băiat. Acum era mai atent la tot ce se întâmpla în jurul lui, bucuros că a scăpat de inel.
           

Niciun comentariu: