duminică, 8 ianuarie 2017

Fotografiile

     A nins azi cu fulgi mărunţi. Vântul îi împrăştia amestecându-i cu zăpada spulberată de pe acoperişuri. În astfel de zile, după ce dau zăpada de pe trotuar, mă întorc în casă şi, la căldura sobei, sunt năpădită de amintiri.
     La radio se difuzează un cântec în interpretarea lui Elvis Pesley, de la a cărui naştere se împlinesc azi 82 de ani. Îmi vine în minte o întâmplare de demult.
     Eram în clasa a opta. Yenta, prietena cea mai bună a Ninei, a plecat în timpul verii cu familia în Israel. La începutul anului şcolar, Nina a primit o scrisoare de la Yenta şi, printre altele, prietena ei o întreba dacă eu n-aş vrea să corespondez cu Moshe, fratele ei. I-am spus Ninei că sunt de acord.
     Într-o zi, pe când ningea ca azi, am primit o scrisoare de la Moshe. În plic erau două fotografii: Ciff Richard şi Elvis Presley.
     Nina avea colecţie de fotografii ale cântăreţilor de muzică uşoară, iar eu aveam o colecţie de fotografii ale unor monumente de arhitectură. Atunci mă visam arhitectă.
     Pentru că fotografiile îmi fuseseră trimise mie, le-am arătat tuturor şi am spus că le păstrez. Pe faţa Ninei se citea tristeţea. Zărisem două lacrimi care nu cădeau, dar scânteiau suficient cât să îmi atragă atenţia. Am cedat.
     - Să le împărţim! Una mie şi cealaltă ţie. Eşti de acord?
     - Da, spuse zâmbind Nina.
     - Eu o iau pe cea cu Cliff, iar cealaltă va fi a ta.
     - Nu se poate invers?
     - Ori aşa cum spun eu, ori nu le mai împărţim!
     Tata ne-a auzit, chiar dacă era ocupat: citea ziarul. Ne-a întrebat ce avem de împărţit. Bănuiam că mă va convinge să cedez. Era inutil să îi spun că amândouă vrem fotografia lui Cliff Richard, pentru că tocmai văzuserăm filmul "Tinerii". Despe Elvis Presley nu ştiam nimic. Abia după un an urma să vedem primul film în care juca: "Viva Las Vegas".
      - Mioara, uită-te aici! Cliff are chip de tinerel, dar Elvis are o figură de om matur. Păstrează tu fotografia lui Elvis!
      Am cedat atunci, iar după câţiva ani, i-am dat Ninei toate fotografiile de artişti pe care le aveam. Aveam, e drept, mai multe fotografii cu cântăreţi de operă şi balerine.
      Şi ninge în continuare, iar eu, după ce mai fac un tur prin curte, revin să îmi continui gândurile despre cei ce nu mai sunt.

Niciun comentariu: